Dieren in de veehouderij live te volgen 11-9-2019
Dieren in de veehouderij
Op woensdag 11 september 2019 van 14.00 tot 18.30 uur overlegt de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over dieren in de veehouderij. Hiervoor komt minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit naar de Kamer.

Volg live
Het overleg is in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.
Agenda en verslag
U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit via deze link lezen.
Onderwerpen
Op de agenda staan diverse onderwerpen. Zo komt het welzijn en de gezondheid van landbouwdieren in het algemeen aan bod. Ook de duurzame veehouderij in de toekomst, vogelgriep, gezondheidsrisico’s rond veehouderijen en sterfte van jonge dieren zijn onderwerpen die aan de orde komen..
Vogelgriep
Vogelgriep is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen. Kippen, maar ook kalkoenen, spreeuwen, eenden en andere watervogels kunnen er erg ziek van worden en dood aan gaan. Het virus komt het land binnen door onder andere trekvogels, import van levende vogels en eieren. Een uitbraak heeft vaak ernstige gevolgen voor het bedrijf van de pluimveehouder. Sommige varianten van het virus zijn overdraagbaar op mensen.
In 2016 en 2017 heersten er een langdurige vogelgriep-epidemieën. Kippenhouders moesten hun dieren maandenlang binnen houden. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft samen met de pluimveesector en de Dierenbescherming een actieplan (roadmap) opgesteld. De acties daarin moeten het risico op uitbraken van vogelgriep verkleinen. Er komt bijvoorbeeld onderzoek naar het gebruik van lasers voor het verjagen van wilde vogels rond pluimveebedrijven. Een ander voorbeeld is onderzoek naar een mogelijke ontwikkeling van een vaccin tegen vogelgriep.
Stalbranden
Elk jaar komen vele kippen, varkens en runderen om door stalbranden. Voor nieuwe stallen gelden al een aantal brandveiligheidseisen. Voor bestaande stallen komen er meerdere maatregelen die de kans op een brand moeten verkleinen. Een belangrijke maatregel is de elektrakeuring. Voor 1 januari 2020 zijn vrijwel alle varkens-, kalver- en pluimveestallen gekeurd.
Duurzame veehouderij
Boeren moet zich voorbereiden op de toekomst waarin duurzaamheid, dierenwelzijn en het inkomen van de boer belangrijk zijn. De overheid gaat hen helpen met de financiering en soepeler regelgeving. Boeren kunnen dan meer duurzaam geproduceerde producten leveren. Keurmerken helpen de consument bij het kiezen. Het Beter Leven Keurmerk wordt uitgebreid en krijgt ook natuur- en milieueisen. Daarnaast komen er eisen voor twee en drie sterren in de melkveehouderij.