Dieren horen één recht te krijgen: niet mishandeld of misbruikt worden!

Happy Vegan en Happy Vegan kids

Half november dit jaar verschijnen er weer twee boeken binnen Stem voor Dieren. Nancy heeft Happy Vegan en Happy Vegan kids geschreven over alle aspecten van een plantaardig bestaan. Hieronder vind je de synopsis van beide boeken. Illustraties is ze nog mee bezig, die zullen volgende week te zien zijn. Wil je vast een exemplaar bestellen met 10% korting (boeken gaan ongeveer 15,- kosten) stuur dan een mail naar info@stemvoordieren.nl De hele opbrengst van de boeken gaat naar de stichting.

Happy Vegan kids

Een boek dat je hart opent en blij maakt als je van dieren houdt.

Dit boek is geschreven voor kinderen die besloten hebben geen dieren en producten van dieren meer te willen eten. En voor kinderen die het nog niet zeker weten en samen met hun ouders willen onderzoeken of je gezond en verantwoord veganistisch kunt eten. Veel mensen willen overgaan op plantaardig eten omdat ze weten hoe slecht de meeste landbouwdieren behandeld worden of omdat ze willen dat de aarde niet verder vervuild mag worden. De megastallen waarover je in hoofdstuk 8 kunt lezen, zijn namelijk zeer slecht voor de aarde. In dit boek lees je alles over veganist worden.

 Happy Vegan

Don’t say you love animals if you eat them

Dit boek is geschreven voor mensen die overwegen om plantaardig te gaan eten: vleeseters en vegetariërs. Toch zal ook de veganist veel dingen herkennen, bijvoorbeeld het sociale aspect, waar loop je als veganist tegenaan in de nog steeds overheersende vleescultuur.

 

‘Maar wat eet je dan als je geen dierlijke producten eet?’ De kippenpoot zakte op zijn bord en hij pakte een stuk stokbrood. Ik was op een barbecue feestje van vrienden. Naast mij zat een man die, zo bleek uit zijn gulzige geschrans, een groot liefhebber was van vlees. We raakten aan de praat toen hij me vroeg welk vlees er aan mijn shaslickstick zat. Die kon hij niet vinden.

‘Dat is een veganistische versie. Die liggen op de vegan barbecue.’ Had ik gezegd waarop hij meteen ongemakkelijk een stukje van me afschoof. Dit gaat automatisch heb ik gemerkt sinds ik veganist ben. Mensen nemen letterlijk afstand van je als ze weten dat je vegan bent. Wat daarachter zit zou schaamte kunnen zijn want vaak gaan ze de verdediging in en zeggen dingen als: ‘Ik eet ook heel weinig vlees.’ Dat ging in het geval van deze vleesliefhebber natuurlijk niet op, het vet van de verorberde stukken spareribs zat nog op zijn kin. Ik probeer mensen zich juist niet ongemakkelijk te laten voelen maar beantwoord wel hun vragen eerlijk. Zo vraagt men vaak naar de reden, waarom ik overgestapt ben op volledig plantaardig eten. Voor mij was de overstap van 30 jaar vegetariër naar veganist uit oogpunt van het dierenleed dat er de afgelopen decennia is in de vee-industrie. Om de man niet verder in verlegenheid te brengen, en altijd met de hoop dat ik een stuk bewustwording tot stand kan brengen, begon ik over plantaardige producten.

‘Er is voor elk dierlijk product een alternatief, dit is nog steeds in ontwikkeling en er zitten hartstikke lekkere dingen bij.’ legde ik uit. Hij keek naar mijn bord waar buiten de shaslick, een vegan kipschnitzel lag omlijst met aardappeltjes, gekleurde salade en tomaten.

Voorzichtig begon ik over het effect van de megastallen op het milieu en ik vertelde hoe het leven van de landbouwdieren de laatste vijftig jaar veranderd is. Dat er geen boeren meer zijn met twintig koeien die allemaal een naam hebben en zes varkens die in de modder rollen en dat zijn kippen niet op het erf rondscharrelen maar dat ze in dichte schuren zitten. Daar had hij zeker van gehoord maar wist niet of dat in Nederland ook gebeurde.

‘Maar ook scharrelkippen bestaan niet in het echt,’ zei ik en nam een hap in afwachting of hij meer wil weten. ‘Ze leven met achttien tot twintig stuks op een vierkante meter, dat heet dan een scharrelkip, zover is de regering al, allemaal economische berekend. We spraken over het dragen van leer en het gebruiken van dierproefvrije artikelen. Over bezoek aan dierentuinen en dolfinaria. Allemaal dingen die je als veganist niet meer doet. Op het laatst zei de man, die Eelco heette: ‘Ik ga toch maar eens op een andere manier naar vlees kijken.’ Hij stond op en liep weg om even later glimlachend terug te komen met twee vegan schashlicksticks. Dat zijn de slimme mensen, ze denken na en trekken conclusies

Veruit de meeste mensen vinden veganisme heftig, ook vegetariërs. Het van vlees- en viseter naar vegetariër gaan is niet zo’n stap. Je hebt de eieren nog en kaas. Toch lijkt de stap naar het veganisme groter dan hij is. Buiten het feit dat je veel gezonder gaat eten, mits je goed oplet dat je genoeg voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en aminozuren binnenkrijgt, krijg je er een stuk emotionele vrijheid bij. Dat klinkt misschien wat theatraal en toch is dat de beste uitleg. Als je veganist wordt uit het oogpunt van dierenwelzijn, dan kun je dit besluit gaan ervaren als een bevrijding. Ten eerste neem je een besluit om niet meer mee te werken aan deze uit de hand gelopen economische uitwas. Een uitwas die buiten veel dierenleed, voor ernstige milieuproblemen zorgt. Ten tweede zet je jezelf neer als ambassadeur voor het veganisme waarmee je de toon zet van verspreiding van de boodschap om de aarde leefbaar te houden, Sinds een jaar of tien zie je ons eetpatroon veranderen. Het veganisme is verplaatst van de morsige natuurwinkels naar mooi gekleurde foodtrucks en van reclame in zelfgemaakte krantjes, naar Instagram. Veel bekende mensen hebben de keuze gemaakt veganist te worden zoals Ariana Grande, Beyoncé, Miley Cyrus,, Josje van K3 en Paul McCartney, zij dragen hun veganisme actief uit. En een ­leger fitgirls dat op sociale media hetzelfde propageren.

Exacte cijfers over het aantal veganisten zijn er niet. In 2016 schatte het Sociaal en Cultureel Planbureau het aantal veganisten in Nederland op 70 duizend. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) zijn er nu 110 duizend, zes keer zoveel als tien jaar geleden. Ook in de landen om ons heen zie je deze ontwikkeling.

In Groot-Brittannië zijn volgens schattingen van de Vegan Society 542 duizend veganisten, tien jaar geleden waren dat er nog 150 duizend.

Duitsland telt momenteel (2019) één miljoen veganisten. Duitsland stijgt boven elk land uit wat betreft het maken van veganistische producten, en had de eerste veganistische supermarkt in Berlijn. De documentaires Cowspiracy en What the Health hebben sterk bijgedragen aan de verspreiding van het veganisme. Dit zijn bekende films die het niet zo nauw nemen met de feiten: elke dag een ei is volgens hen vergelijkbaar met het roken van vijf ­sigaretten per dag. Dagelijks bewerkt vlees eten verhoogt de kans op diabetes met 51 procent beweren ze. Wat in elk geval steeds duidelijker wordt is dat vlees eten gewoon niet gezond is.

Israël is koploper wereldwijd. Ongeveer 5 procent van de Israëlische bevolking is veganist, bleek uit een onderzoek van de Israëlische krant Globes en de tv-zender Channel 2 in 2015. Daarmee zou Israël wereldwijd heel hoog scoren. De grootste zuivelfabrikant Tnuva maakt veganistische toetjes. In het leger worden speciale maaltijden, maar ook schoenen en baretten zonder leer aangeboden voor veganistische soldaten. Israël is een jong land dat met migranten en invloeden van over de hele wereld nog steeds een nieuwe cultuur aan het opbouwen is. Er wonen acht miljoen mensen, trends gaan snel rond.

Geloof speelt ook een rol bij het veganisme in Israël. Kosjer eten zorgt ervoor dat goed nagedacht over de ingrediënten in voedsel. Plantaardig eten is gewoon schoner dan dat je dode dieren eet.
In Nederland trekken we een kroket uit de muur, in Israël zijn falafel en broodje humus met rauwkost de snelle hap. Tot in het kleinste dorp in Israël vind je het veganistische menu.

Kijk je rond op verschillende vegan Festivals dan zie je plantaardig voedsel in de fraaiste kleuren. Knalgroene lente-ui, vrolijk opgerold in een slaapzakje van quinoa met zeewier omwikkeld, wordt verkocht als veganistische sushi. De Dutch Weed Burger is gemaakt van zeewier en doet niet onder voor de big Mac. Felgekleurde cupcakes en limonade met takjes munt erin voor de zoetekauwen.
Nancy de Heer november 2019

Bestel bij bol.com via deze banner en 10% van de opbrengst gaat naar stichting Stem voor Dieren!