Top 10 veganistische kazen

Bron: Peta Nederland

Vegans houden van kaas. Echt waar – het is voor sommige mensen misschien een verrassing, maar stoppen met zuivel betekent niet dat je niet meer kunt genieten van lekkere kaashapjes. Vegan kaas is cholesterolvrij en bevat meestal minder vet dan kaas gemaakt van de melk van koeien, schapen of geiten – en het allermooiste is dat je door het te kopen de wreedheid van de zuivelindustrie niet steunt.

Dit is ons ultieme overzicht van de vegan kazen die hier in Nederland verkrijgbaar zijn.Of je nu op zoek bent naar roomkaas, plakjes voor op de boterham of iets dat op je pizza smelt, er is voor elke gelegenheid een optie:

Violife Original Slices

Violife is een van de populairste vegan kaasmerken die te koop zijn in Nederland, en we zijn des te meer fan van deze lekkere plakjes omdat ze in de meeste Albert Heijns verkrijgbaar zijn. Ze hebben een stevige, rubberachtige textuur die je doet denken aan Amerikaanse kaasplakjes en een heerlijke, milde smaak. Ze zijn lekker op brood, maar ook uit het vuistje.

Wilmersburger

Wilmersburger is ook een geweldige optie en is te vinden is op de kaasafdeling van de meeste Jumbo-supermarkten. Het assortiment bevat zowel geraspte kaas als plakjes kaas die een zeer milde smaak hebben, vergelijkbaar met jonge kaas. De Wilmersburger is er ook in wurtzig, die is net even wat pittiger.

Follow Your Heart Medium Cheddar-style slices

Een van onze favorieten voor een ‘alledaagse’ kaas: de plakken in Cheddar-stijl zijn vrijwel niet te onderscheiden van cheddar gemaakt van koeienmelk. Je kunt ze smelten of rechtstreeks uit de verpakking gebruiken op boterhammen – in principe is dit een perfecte kaas voor alle doeleinden.

Vegan Deli

Vegan Deli heeft een uitgebreid assortiment aan vegan kaassmaken, waaronder mozzarella, gerookte kaas en cheddar. De verschillende smaken zijn online en bij de meeste Ekoplaza-winkels beschikbaar, geraspt of in plakjes – de perfecte toevoeging aan elke maaltijd.

Vegusto No-Moo Fondue

Als je een avondje gezellig wilt fonduen met vrienden, combineer deze kaas dan met wat brood en groenten om te dippen. Deze kaas van Vegusto is geweldig voor speciale diners en om indruk te maken op je vrienden en familie door te bewijzen dat er altijd een vegan alternatief is.

Simply V

Dit Duitse merk is online beschikbaar en net over de grens in de meeste Duitse supermarkten. De roomkaasachtige spread is een perfecte vervanger voor de zuivelversie. Gebruik hem om te koken, te bakken, cheesecakes te maken, op toast te smeren of om op een gepofte aardappel te doen – heerlijk!

Violife Prosociano Vegan Cheese

Op zoek naar een vervanger voor dierlijke Parmezaanse kaas? Dit Prosociano-blok, ook van Violife, valt zeker in de smaak. Het is online beschikbaar, heeft een sterke, nootachtige smaak en is ideaal om over pastagerechten te raspen of te gebruiken in andere Italiaanse recepten.

Rosie & Riffy

Als je iets bijzonders wilt, probeer dan de biologische vegan kazen op basis van noten van Kool Organics. Voor hun nieuwe merk Rosie & Riffy heeft het bedrijf spannende, rijke smaken ontwikkeld. Ze zijn te vinden bij meerdere winkels in Amsterdam.

Violife Mozarella

Deze kaasvariant van Violife is verkrijgbaar in de meeste Albert Heijns. De kaas lijkt op mozzarella, heeft een subtiele smaak en smelt perfect. Ideaal om op pizza of andere gerechten te smelten.

Edelgist

Hoewel het niet echt vegan kaas is, staat edelgist erom bekend dat het een kaasachtige smaak geeft aan gerechten. Edelgist is ideaal in sauzen en smaakt niet alleen geweldig maar kan ook verrijkt zijn met heel veel essentiële vitamines zoals B12. Je moet het proberen!

Kerst 2023