Kids Intensieve veehouderij

Speciaal voor jullie hebben we een aantal pagina’s gemaakt over het leven van de dieren in de intensieve veehouderij. Misschien zul je schrikken als je lees hoe deze dieren leven. Er zijn momenteel veel organisaties die zich inzetten om deze manier van houden van dieren aan te pakken. Het wordt tijd voor een normale, milieu en diervriendelijke veeteelt.

Vroeger had je als boerenfamilie een stuk of 25 koeien, wat varkens en een stelletje kippen op je erf. De koeien gingen in de zomer de wei in en werden met de hand gemolken. De boeren hadden het zwaar omdat leven op de boerderij hard werken is. Maaien van het gras en hooien, zaaien van gewassen, groenten en fruit en in het najaar oogsten. Het verzorgen van de dieren, onderhoud van machines en natuurlijk het verkopen van alle producten. Toch waren boeren niet ongelukkig, ze werkten vaak met het hele gezin met plezier op hun boerderij en hadden nog echt liefde voor hun dieren. Tegenwoordig is het werk niet minder zwaar, wel anders. De boeren hebben bijvoorbeeld nauwelijks meer contact met hun dieren. Dat komt omdat ze er zoveel hebben dat ze ze geen aandacht meer kunnen geven.

Koeien:

Boeren op grote boerderijen, de zogeheten intensieve veehouderijen hebben gemiddeld 500 koeien.  Deze moeten allemaal per dag tweeëntwintig liter melk produceren om een beetje geld op te brengen. Dat gebeurt niet meer met de hand maar met melkmachines. 

Deze koeien komen nooit buiten en worden hooguit 4.8 jaar oud. Ze worden niet oud omdat ze vijf jaar lang niets anders moeten doen dan kalfjes krijgen en melk geven. Hun kalf wordt na de geboorte meteen bij ze weggehaald anders drinkt hij de melk op die mensen willen hebben. De moeder is dagenlang van slag omdat ze haar kind mist en het kalf is erg ongelukkig want het wordt alleen in een hok gezet. 

Omdat ze steeds maar melk moeten geven en kalfjes krijgen worden koeien te zwaar belast en raken ze na 4.8 jaar uitgeput, dan moeten ze naar de slacht. Vroeger werden koeien ongeveer twintig jaar en mochten hun kinderen zeker negen maanden bij hen blijven. Doordat mensen veel melk en kaas gebruiken is het leven van een koe en van hun kalfjes aangrijpend veranderd. Eigenlijk zijn ze vlees en melkfabrieken geworden voor de mens.   

Varkens:

Met varkens gaat het precies hetzelfde, Vroeger liepen ze op het erf en namen een modderbad om af te koelen, varkens kunnen namelijk niet zweten, ze deden het ook om insecten van hun lijf te houden. Ze zochten met hun snuit, dat heet een wroetschijf, constant de grond af naar eten. Nu staan ze met vaak 7500 in een dichte stal. Ze hebben niets te doen dus gaan vechten of elkaars staart af bijten. Dat is de reden voor de boeren om hun staartjes meteen na de geboorte af te branden of knippen. Dat is erg pijnlijk voor de biggen en veel houden er ontstekingen aan over. Na zes maanden worden de varkens geslacht. 

Kippen:

Kippen leven sinds een jaar of vijftig niet meer op het erf van de boer maar met vaak 50.000 in een schuur. Ze worden snel vetgemest zodat ze met zes weken geslacht kunnen worden. Je kunt het je misschien niet voorstellen maar zo leven honderden miljoenen dieren in Nederland in de vee-industrie. Buiten het feit dat het houden van dieren op deze manier voor veel dierenleed zorgt, is het ook erg slecht voor het milieu. Dieren, vooral hoefdieren stoten veel gassen zoals CO2 en methaan uit die schadelijk zijn. 

 

 

 

 

 

Kerst 2023