Dierziektes

Varkenspest
Varkenspest is een dierziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het is een zeer besmettelijke en ernstige ziekte voor varkens. Zowel biggen als varkens kunnen eraan overlijden.
Varkenspest is niet gevaarlijk voor de mens. Mensen kunnen niet besmet raken met varkenspest, ook niet als ze besmet vlees zouden eten


Mond- en Klauwzeer (MKZ)

Mond- en klauwzeer (MKZ) is een zeer besmettelijke virusziekte die voorkomt bij onder andere runderen, varkens, schapen, geiten en herten. MKZ is ongevaarlijk voor mensen. Er is geen reden om melk en vlees uit de winkel te mijden als er MKZ in het land is geconstateerd. Vlees en melk uit de winkel is afkomstig van gezonde dieren zonder MKZ. Mensen kunnen wel besmet raken maar er niet aan dood gaan. KZ bij mensen is uiterst zeldzaam en alleen mogelijk door direct contact met besmet vee. Dus bijvoorbeeld de veehouder of dierenarts kan besmet raken. Besmette mensen krijgen blaasjes rondom de mond, maar de ziekte verdwijnt na een paar dagen vanzelf. De ziekte is ongevaarlijk voor mensen.

 

Vogelgriep
vogelgriep, vogelpest of aviaire influenza wordt veroorzaakt door influenzavirus type A dat zeer besmettelijk is voor kippen en kalkoenen. Het virus verspreidt zich via mest of stofdeeltjes waarin besmette mestdeeltjes zitten. Ook verspreiden sommige watervogels het virus. Vogelgriep is over het algemeen niet heel besmettelijk naar mensen. In uitzonderlijke gevallen kunnen mensen vogelgriep krijgen als ze intensief contact hebben met zieke of dode vogels. Dat zijn bijvoorbeeld pluimveehouders.  Je wordt niet ziek van het eten van kip of eieren van besmette dieren.

 

Q-koorts

Q-koorts is een dierziekte die in Nederland vooral voorkomt bij schapen en geiten. Mensen kunnen besmet raken door het inademen van met Q-koorts besmette stofdeeltjes in de lucht.
Ook is er een hele kleine kans op besmetting door het drinken van rauwe melk van geiten of schapen. Melk en kaas uit de supermarkt van geiten en schapen is altijd veilig. Ook vlees van geiten en schapen kun je veilig eten.  De verschijnselen van Q-koorts zijn griep met zware hoofdpijn en koorts. Bij Bij uitzondering treedt ook longontsteking of hepatitis op. Zwangere vrouwen, ouderen en zieken lopen de meeste kans op infectie. Ga naar de huisarts als je vermoedt dat je besmet bent.

Bron: Het voedingscentrum

Kerst 2023