Bewust eten
Het kernwoord binnen Stichting Stem voor Dieren is bewustwording.
Om duurzaam en plantaardig te kunnen eten moeten we eerst weten wat duurzaam voedsel inhoudt.
Vegetariër zijn, betekent dat je geen vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en insecten eet. Hoe kun je nu vegetarisch eten en toch alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgen? Professor Sander Kersten is hoogleraar moleculaire voeding aan de Universiteit van Wageningen. Volgens hem kun je heel gezond leven zonder vlees of vis. Gebruik de volgende voedingsmiddelen een paar keer per week. De eerste vier zijn ook voor niet vegetariërs belangrijk:
- eieren
- kaas
- melk
- yoghurt
- vleesvervangers (bijv. vegetarische hamburgers
Verder zitten ook in bonen en volkoren graanproducten goede en belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, eiwit, verschillende B-vitamines en vezels. Maar deze voedingsmiddelen zijn ook belangrijk voor mensen die niet vegetarische eten. Net zoals groente en fruit. Als je je hieraan houdt, krijg je genoeg eiwitten binnen en ook veel vitamines. Wel is het verstandig om elke dag een ijzertabletje te nemen.
Vegetarisch eten is ook lekker! Wil je eens een paar recepten proberen? Kijk op www.stemvoordieren.nl onder vegetarisch eten.
Er zijn ook mensen die helemaal niets eten wat van dieren afkomstig is, ook geen melk en eieren. Dat noem je veganisme. Veganisten moeten goed op extra voedingsstoffen letten. Wil je daar meer over weten? Kijk dan op www.stemvoordieren.nlonder de knop ‘bewust eten’.
Als je kind veganist wil worden
Veganisme, waarbij alle producten van dierlijke oorsprong ontbreken in onze voeding, was in het verleden geen verstandige keuze voor jonge kinderen en werd terecht sterk ontraden. Bij kinderen die macrobiotisch werden opgevoed, werden tekorten aan diverse voedingsstoffen geconstateerd. Dat had deels te maken met bepaalde restricties/regels die door macrobioten boven het veganisme werden opgelegd.
Tegenwoordig is er een aantal plantaardige alternatieven voor het eiwitrijke vlees en zuivel, in de vorm van plantaardige vleesvervangers op basis van soja of een bepaalde schimmel. Tevens is in alle supermarkten sojamelk en daarvan afgeleide dranken/toetjes beschikbaar, waaraan bij de duurdere merken vitamine B12, B2, D en calcium is toegevoegd. Het probleem is dat het merendeel van die vleesvervangers nog kleine hoeveelheden dierlijk materiaal bevatten in de vorm van ei-eiwit of melk-eiwit, waardoor het voor strikte veganisten uit de gratie valt. Voor tofu geldt dit niet.
Peulvruchten, waaronder diverse soorten bonen, kunnen een zeer waardevol bestanddeel zijn in de voeding van veganisten, omdat ze veel eiwit en ijzer bevatten. Maar bonen maken niet echt deel uit van de Nederlandse culinaire traditie, waardoor consumptie beperkt blijft.
Kortom: kinderen veganistisch opvoeding is niet onmogelijk maar verreist een heel grote kennis van de voeding die niet elke veganist heeft. Door gebruik te maken van producten als tofu, sojamelk (verrijkt met B12, D en calcium), plantaardige vleesvervangers, en bonen kan een goede kindervoeding samengesteld worden. Het gebruik van een combinatie van verschillende eiwitbronnen verdient sterke aanbeveling. Als er geen gebruik gemaakt wordt van verrijkte sojamelk, dan is gebruik van B12, ijzer en vitamine D supplementen noodzakelijk en dat geldt in iets mindere mate voor een algemeen multi-vitamine/mineralen supplement. Sinaasappelsap verrijkt met calcium kan belangrijk bijdragen aan calcium inname. Kinderen op laten groeien op een natuurlijke veganistische voeding (dus zonder enige toevoegingen en suppletie van buitenaf) is niet verantwoord en dient sterk ontraden te worden.
Prof. S. Kersten