Dieren horen één recht te krijgen: niet mishandeld of misbruikt worden!

Plantaardig eten

Volwaardig veganistisch dagmenu

Steeds meer mensen eten ‘anders’. Dat wil zeggen: anders dan het klassieke Nederlandse eetpatroon. Sommigen overwegen vegetarisch te worden of zelfs veganistisch. Dat is een positieve ontwikkeling! Maar wat eet je dan zoal? Steeds vaker krijg ik de vraag naar een goed veganistisch dagmenu.

Het is niet zo moeilijk om vlees, vis, kaas en al die andere zuivelproducten de deur uit te doen. Maar ja, wat dan? Wat te maken als je het moet doen met voor jou totaal nieuwe ingrediënten? Wat te doen als de koelkast een gapend lege ruimte is met alleen een stronkje broccoli? Wat eet je nog? En hoe kom je aan je eiwitten, je vitamines en mineralen?

 

Veganistische voeding: trial & error

Ook voor mij was dat een groot vraagteken, toen ik jaren geleden overging op een vrijwel plantaardig voedingspatroon. Na enkele maanden was ik slap en bleek. ‘IJzertekort en een dreigend tekort aan diverse B-vitamines’, was de conclusie van het bloedonderzoek. Ik kreeg wat supplementen mee en moest over een paar maanden maar weer terug komen.

 

Supplementen bij veganistische voeding

Tja, dat was nu niet direct mijn idee. Een berg supplementen is geen eten. Dus ging ik me verdiepen. Wat kwam ik nou precies tekort en uit welke plantaardige bronnen kon ik die stoffen halen?

Uiteindelijk was de conclusie dat plantaardige voeding heel gezond is, maar wel enige aanpassing vergt. Je kan niet zomaar alle dierlijke producten de deur uit doen en denken dat het dan wel goed komt.

Mensen die geen dierlijke producten eten hebben ten opzichte van een ‘normaal’ voedingspatroon altijd één supplement nodig en dat is vitamine B12. Lees hier meer over deze belangrijke vitamine die alleen voor komt in dierlijke voedingsmiddelen. Daarnaast slik ik ook dagelijks een vitamine D supplement. Zeker tijdens de wintermaanden aan te bevelen voor alle Nederlanders.

Door het slikken van vitamine B12 en een aangepast voedingspatroon waren mijn bloedwaardes binnen de kortste keren weer in orde. Sterker nog! De huisarts vertelde me dat alles er perfect uit zag!

 

Wat eet een veganist?

Plantaardige voeding betekent natuurlijk heel veel groentenfruitvolkoren granenpeulvruchtennoten & zaden. Een goede houvast biedt het plaatje ‘Choose a Vegan Plate’ van het Physicians Committee for Responsible Medicine.

Dit is de basis voor lekker en gezond eten. En wil je een voorbeeld van hoe je dit nu kan invullen? Bekijk dan het voorbeeld dagmenu in het kader hieronder dat ik heb uitgewerkt. Dit menu voldoet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Van alle vitamines, mineralen en macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels) bevat het precies genoeg en krijg je dus binnen wat je nodig hebt. Dat betekent: lekker in je vel zitten en een berg energie.

 

Volwaardig veganistisch dagmenu

 

Volwaardig veganistisch dagmenu 3

 

En hoe maak ik dat allemaal?

De groene smoothie is altijd anders. Vandaag ging er voor 2 personen het volgende in de blender, uiteraard met wat water:

  • 70 g boerenkool
  • 10 gemberwortel
  • 1 sinaasappel
  • 120 g komkommer
  • 80 g broccoli
  • 2 wortels
  • ¼ citroen
  • 1 banaan
    Bron: Wendy Walrabenstein

Bestel bij bol.com via deze banner en 10% van de opbrengst gaat naar stichting Stem voor Dieren!